Terug

8 september 2015

Topgeheim: de Audi A8 L Security

De Audi A8 L Security is de best beveiligde Audi ooit. Zo presenteerde Audi op de IAA van Frankfurt deze gepantserde personenauto. De Audi voldoet aan de VR 9 norm voor ballistische bescherming.

Audi heeft de veiligheidskooi van de nieuwe Audi A8 L Security voorzien van extreem resistente materialen: aramidestof, speciale aluminium legeringen en een onder hitte gevormd stalen pantser dat ondanks het lage gewicht optimale bescherming biedt. Ook de raampartij werd door Audi’s engineers danig onder handen genomen. Dankzij alle ontwikkelingen is de totale auto nu gecertificeerd volgens de vereisten van de VR 9 resistentieklasse. De A8 L Security is daarnaast op basis van de ERV 2010 richtlijnen getest op bestendigheid tegen explosieven. De vorige Audi A8 L Security viel in de VR 7 beveiligingsklasse.

Topgeheim

Audi produceert elke Audi A8 L Security geheel in eigen beheer in zijn fabriek in Neckarsulm. Tot de standaard beveiligingsuitrusting van de luxueuze limousine behoren onder andere een gepantserde communicatie-unit in de bagageruimte, een intercom voor communicatie met de buitenwereld en individuele portierontgrendeling. Op speciaal verzoek levert Audi speciale oplossingen, waaronder een gepatenteerd nooduitgangsysteem, een brandblussersysteem en een luchtverfrissingssysteem. Ook op het gebied van comfort monteert Audi voorzieningen op basis van individuele wensen.

Unieke positie

De Audi A8 L Security neemt binnen zijn segment een unieke positie in. De quattro-aandrijving maakt hem tot de enige luxe limousine met vierwielaandrijving die rechtstreeks door de fabrikant in een gepantserde uitvoering wordt geleverd. Bovendien heeft de auto een laadvermogen van 600 kg, de beste waarde in deze klasse.

Natuurlijk aanzuigend of turbotechnologie

Audi levert twee benzinemotoren voor de A8 L Security. De 4.0 TFSI, een biturbo V8, heeft een vermogen van 320 kW/435 pk en een koppel van 600 Nm. De atmosferische W 12 FSI genereert 368 kW/500 pk en 625 Nm aan trekkracht. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 210 km/u, een limiet die is gesteld op basis van zogenaamde runflatbanden. Het complete chassis en de quattro permanente vierwielaandrijving zijn helemaal afgestemd op de hoge beveiligingseisen van de auto.

De Audi A8 L Security is inmiddels te bestellen, de eerste orders worden in het voorjaar van 2016 uitgeleverd.