skodafabia30

Dit is de nieuwe Škoda FABIA

Met de nieuwe FABIA laat Škoda zien hoe groot(s) compact kan zijn. De vierde generatie van het succesnummer is gebaseerd op een nieuw platform en daardoor is hij groter, veiliger en efficiënter dan ooit. Tegelijkertijd blijft de FABIA trouw aan zichzelf: hij is ruim, praktisch én biedt veel value for money. Uiteraard krijg ook de FABIA nieuwe Simply Clever functies mee.

 

Vergeleken met zijn voorganger is de FABIA fors gegroeid. Voor het eerst is hij langer dan 4 meter (4,11 m). Samen met de toegenomen breedte en de wielbasis van 2,56 m leidt dat tot een zeer ruim interieur. Vooral achterin is de FABIA ruimer dan ooit. De vorige FABIA had al de grootste bagageruimte in zijn klasse. Zelfs die is verder gegroeid. Nu bedraagt de inhoud 380 l (+50 l) en met neergeklapte achterbank zelfs 1.190 liter. Daarmee is de FABIA ondanks zijn compacte buitenafmetingen een mini-verhuizer. 

De FABIA heeft de looks

De vierde generatie FABIA oogt volwassen en sportief. De scherp gesneden LED-koplampen, die doorlopen tot aan de typische Škoda-grille zijn letterlijk beeldbepalend. De strakke lijnen zijn ook functioneel: de nieuwe FABIA dankt zijn goede stroomlijn aan een Cw-waarde van slechts 0,28. Actieve aerodynamica draagt hieraan bij. Zo kan de luchtopening onderin de bumper automatisch worden afgesloten op momenten dat er minder koeling nog is. Alleen dit al kan het verbruik met 0,2 l/100 km verminderen. De aerodynamische verfijning zit hem ook in details als de compacte buitenspiegelbehuizingen en afwerkingselementen voor de lichtmetalen velgen. Daarover gesproken: de nieuwe FABIA is leverbaar met wielen met een diameter van 14 tot 18 inch.

Interieur

In het compleet nieuwe interieur is het ‘zwevende’ centrale touchdisplay dé blikvanger. Via dit grote scherm (maximaal 9,2 inch) zijn infotainmentfuncties eenvoudig te bedienen. De FABIA is voor het eerst ook leverbaar met de Virtual Cockpit. Dit 10,25-inch digitale instrumentenpaneel heeft vijf weergavemogelijkheden. Bij ‘Sport’ bijvoorbeeld, staat de toerenteller centraal. De Virtual Cockpit kan ook info over artiesten en logo’s van radiostations weergeven. En als een contactpersoon belt, wordt de foto van de beller zichtbaar op het hoge resolutie display. Daarbij valt het nieuwe design van het optioneel multifunctionele stuurwiel op. De FABIA is er nu ook met de Climatronic airconditioning met twee klimaatzones, inclusief uitstroomopeningen achterin. Ook LED-ambienteverlichting, een verwarmd stuur en voorruitverwarming zijn nu beschikbaar. Functies die tot voor kort alleen op de grotere en luxere Škoda’s beschikbaar waren.

Simply Clever

Ook de nieuwe FABIA is, zoals je van Škoda mag verwachten, voorzien van diverse Simply Clever-oplossingen. Zo is de rugleuning van de passagiersstoel neerklapbaar en de zonwering van het panoramadak uitneembaar. Onder de afdekking van de bagageruimte is een flexibel en afneembaar opbergcompartiment opgenomen, handig voor bijvoorbeeld jassen. De passagiers achterin kunnen smartphones opbergen in vakjes, die in de rugleuning van de voorstoelen zijn geïntegreerd. De leesverlichting achterin is ook door de bestuurder in te schakelen en de uitneembare bekerhouder is een FABIA-first.