Terug

10 maart 2015

Transporter wordt 65 jaar!

Hippies gaven het al 65 jaar geleden als bijnaam ‘Bulli’, de Volkswagen Transporter. Het begon allemaal in Wolfsburg waar de ondernemers en hippies deze ’T1’ lieten uitgroeien tot een echte cult-wagen. Inmiddels staat de zesde Transporter-generatie al in de startblokken.

De geschiedenis van de Volkswagen Transporter begon in 1947. Toen maakte Ben Pon, één van de grondleggers van de Nederlandse Volkswagen-importeur, een schets voor een bestelwagen op basis van de Kever.

Al snel een succesnummer

Op 8 maart 1950 begon de productie van de Volkswagen Transporter in het Duitse Wolfsburg. In eerste instantie werden tien exemplaren per dag gebouwd. Door zijn lage prijs, degelijke bouw en brede inzetbaarheid werd hij snel populair. Eind 1950 stond de productieteller al op 8001. Vier jaar na de introductie werd de 100.000e geproduceerd. Er was toen keuze uit dertig uitvoeringen.

Nieuwe fabriek

Omdat de productiecapaciteit in Wolfsburg niet meer voldoende was, startte Volkswagen in maart 1955 met de bouw van een nieuwe fabriek in Hannover. Een jaar later rolde de eerste ‘Hannover-Transporter’ van de band. In totaal zijn er nu wereldwijd meer dan 11 miljoen Volkswagens Transporter geproduceerd. En de teller tikt door.

Transporter T-Edition

Later dit jaar start de productie van de nieuwste Transporter - de T6 - in Hannover. De huidige Transporter is daarom tijdelijk verkrijgbaar als extra complete T-Edition. Voor een meerprijs van 595 euro wordt hij uitgerust met een accessoirepakket ter waarde van bijna 8.000 euro! Inbegrepen zijn bumpers in carrosseriekleur, lichtmetalen velgen, radio met Bluetooth, cruise control, parkeersensoren achter en mistlampen vóór. De ongekend rijk uitgeruste Transporter T-Edition is er vanaf 21.895 euro*.